Bodyboarder.nl online bodyboard community
     
  Inloggen or Registreer
 Navigation
Main
 Startpagina
Algemeen
 Contact
 Mailing List
 Vertel verder
Community
 Agenda
 Crew
 Downloads
 Forum
 Gallery
 Links
 Shout Box
 Supporters
 Surveys
Leden
 Account
Informatie
 INFO
 Resources
 TechGFX
 PortedMods
 conrads-berlin

 Google Ads
 Album

Petten 23 okt 05
 Total Hits
We ontvingen
44114386
paginabezoeken sinds 1 maart 2006
Core
Opbouw van een board
Het volgende aspect is waarschijnlijk het belangrijkste van je hele board, de core. Tegenwoordig heb je 2 soorten, de PE (polyethyleen) en PP (polypropyleen) cores. Een andere veel gebruikte is van de markt verdwenen met de opkomst van PP, de Arcel core.

PE heb je alleen in 1 variant, de extruded core. Dit betekent dat er lucht bubbels in de core zitten, wat het licht en flexibel maakt. De voordelen hiervan zijn dat je board goed manouvreerd en goede projectie heeft uit bottom turns.

PP heeft 2 varianten, Extruded (voor uitleg zie PE) en beaded. Beaded cores bestaan uit kleine balletjes (beads) PP, dit heeft het grote voordeel dat het een stuk sterker is als extruded, en er kan “geen” water in de core komen.

Ook al wordt Arcel niet meer gebruikt, wil ik het toch noemen omdat het eenbelangrijke rol heeft gespeeld in board design. Arcel bestaat alleen als beaded cores, en het is nog sterker als beaded PP.
PE wordt voornamelijk in beginners boards gebruikt omdat het reatief goedkoop is. Maar laat je niet van de wijs brengen, alle grote namen in BB hebben PE gereden op bv Pipe. Mike stewart is er zelfs 8 keer mee wereld kampioen geworden. En PE komt het meest tot z’n recht in kouder water.

PP wordt dus voornamelijk gebruikt in de high end boards, dit omdat het een stuk sterker en lichter is als PE. En als je veel geld uitgeeft aan een board, wil je er toch een tijdje mee doen. Alleen in kouder water heeft PP (en dan zeker de beaded cores) de neiging om te stijf te worden, wat zeker bij prone iets minder projectie geeft.

Om een core sterker te maken worden tegenwoordig stringers gebruikt van fiberglass of carbonfiber. En dan wordt carbon fiber het meest gebruikt omdat het zeer licht en zeer sterk is.

Sommige fabrikanten willen ook vaak een mesh tussen de core en deck doen voor de stevigheid.
Het voordeel van de stringer of mesh is dat de board een stuk sterker wordt, en de projectie (dus snelheid) uit turns verbeterd.

Als je bijde verhalen goed hebt gelezen, zie je dat je de cores met outlines kan combineren tot een goed board.
BV je wilt een lekker board dat goed manouvreerd, maar toch redelijk snel is. Dan neem je een ronde outline met een extruded PP core.
Wil je alleen snelheid dan rechte outline met beaded PP met stringer.

Copyright © by Bodyboarder.nl online bodyboard community Alle Rechten Gereserveerd.

Geplubliceerd op: 2006-03-03 (2628 maal gelezen)

[ Ga terug ]
bodyboarder.nl online bodyboard community van Nederland
Bodyboarders United
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL.
PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Powered by PHP-Nuke Platinum

Pagina Rendering: 0.07 Seconden

:: bluetabs phpbb2 style by FF8Jake :: PHP-Nuke theme by www.nukemods.com © ::